top of page
Zoeken

Kritiek filteren

Kritiek is niet altijd voor jou bedoeld, ook al wordt het tegen je uitgesproken. Er zijn veel verschillende situaties waarin je kritiek kan ontvangen. Niet alles daarvan is interessant om mee aan de slag te gaan. Het is dus een goed idee om kritiek te filteren.


Is het kritiek op mij?


Bedenk bij het krijgen van kritiek dat mensen het hardst reageren op zaken die in hun eigen leven spelen. Zo kan iemand je gezonde levensstijl afkeuren (“Wat ben jij saai”), omdat dit in hun eigen leven niet goed gaat.


Het kan ook zijn dat deze persoon gewoon een thrill krijgt van kritiek geven. Laat in geen van deze gevallen de kritiek tot jou komen, ze zijn niet voor jou bedoeld.


Heeft deze persoon het beste met me voor?


Stel, je krijgt kritiek van iemand. Tel even na of deze person in het verleden ook al positieve zaken over je heeft gezegd of met je heeft besproken. Kan je zaken opsommen? Is deze persoon ook al positief geweest?


Misschien praat je met iemand die eigenlijk altijd negatief is. En misschien praat je met iemand die niet veel goeds kan zeggen over jou, of over een bepaald onderwerp in je leven.


Wees zelf kritisch op de mensen die je toelaat in je leven. Negatieve persoonlijkheden geven je geen motivatie om het leven te leiden dat jij wilt, of erover te dromen. Steek geen tijd in mensen die je geen warm hart toedragen.


Leef jij mijn leven?


Iedereen leeft zijn leven anders. In eender welke richting die je uitgaat, zal er reactie zijn van mensen over hoe jij bepaalde zaken doet. Hoe specialer en groter, hoe meer commentaar. Stel je de vraag of de criticus in kwestie eigenlijk snapt wat je doet. Zou deze persoon durven wat jij doet?


Is het antwoord nee? Dan hebben ze ook geen recht op kritiek geven. Jij durft, omring je met andere durvers.


Tip van Brené Brown


Knip een klein papiertje (5x5cm) uit en schrijf er de namen op van mensen wiens kritiek je belangrijk vindt en waardeert. Daar stop je. Daar stop je met luisteren naar kritiek. Buiten deze lijst moet je niet naar trollen zoeken. Je hebt een lijst waarop je kan rekenen en vertrouwen.


Verzorg jezelf x


Isabelle

Life coach


Inspiratie uit het boek van Jelle Derckx – Verlangen naar minder.留言


bottom of page