top of page
Zoeken

Rust in je huis, rust in je hoofd

Jezelf elke dag mentale rust gunnen is essentieel. Rommel in je hoofd, maar ook in je huis kan enorm wegen op je gemoed. Thuiskomen moet echt een moment van ontspanning en opladen kunnen zijn.


Maar je huis opruimen en organiseren vraagt natuurlijk ook energie. Hoe kan je je huishouden runnen en tegelijk je energie sparen? Let.me.show.you.how.


Organiseren

  1. Doe alles klein

  2. Bewust plaatsen & wegdoen

  3. Delegeer

  4. Beloon jezelf


Doe alles klein


Voor zij die van plan zijn in een paar uur het hele huis te organiseren... Don't do it, want (echt) alles wordt erger voor het beter wordt. Je wilt niet overweldigd raken en halverwege moeten stoppen in deze opruim 'madness'. Of toch doorduwen en helemaal uitgeput geraken.


Begin dus klein en wees lief voor je lichaam. Zet je timer op één uur en focus je op 1 afgebakende plek. Ga liever voor minder dan voor meer en kom morgen een tweede keer (dat rijmt).


Bewust plaatsen & wegdoen


Geef alles een bewuste, vaste plaats want dat geeft mentale ruimte. Hierdoor zal je in de toekomst namelijk veel minder gefrustreerd moeten zoeken naar je spullen.


Verplaats alle spullen naar één kant van je ruimte en bekijk elk voorwerp bewust voor je het terugplaatst. Gebruik ik dit nog? Heb ik dit meerdere keren? Past dit nog? Hoelang is het geleden dat ik dit gebruikte? Brengt het me nog geluk? Hou ik dit bij voor mezelf of omdat ik het kreeg?


Als het niet goed voelt, doe het dan weg. Je mag je op intuïtie vertrouwen.


Delegeer


Voor de perfectionisten is er een extra uitdaging. Geef je taken uit handen. Of het nu gaat over opruimen of huishoudelijke taken. Durf het een ander (minder goed) te laten doen. Als dat een hele uitdaging is, stel je dan de volgende vragen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Waarom voel ik mij hier slecht over? Weet ik zeker dat deze angst echt is?


Ik heb zelf jaren rond mijn perfectionisme gewerkt. Toen ik onlangs voor de optie stond om een vloer te laten plaatsen (in plaats van zelf te diy'en) heb ik daar heel bewust 'ja' op gezegd.


Sinds kort ligt er een prachtige visgraat over mijn oude vloer. Een luxe vinyl die op 2 dagen tijd helemaal tot in de perfectie werd afgewerkt. De behulpzame werkman ging voorzichtig en ongelooflijk proper te werk. Ik zag dit allemaal als een instant beloning omdat ik iets uit handen had gegeven.


Op Instagram kan je mijn prachtvloer trouwens bekijken onder de highlight 'interieur'. Ik liet 'Chevron blackjack Oak' van Moduleo leggen en maakte deze keuze bij Serena flooring in Schoten. Zij hebben een enorm aanbod aan vloerstalen met oneindig veel keuzes, echt wauw.


Beloon jezelf


Sla deze stap niet over want het is misschien wel de belangrijkste van allemaal. Je herhaalt minder fijne taken namelijk makkelijker als je er een fijne ervaring aan vasthangt.


Koop dus een leuke kaars en neem tijd om tijdens of na je taak te genieten. Zet een leuk muziekje op, kook iets speciaal of ga voor 'Deliveroo'. Beloon jezelf, het is belangrijk.Wees lief voor jezelf


Isabelle

Life coach


Comentarios


bottom of page